« Tagasi

Igas Hiiu Gourmet purgis on killuke Hiiumaa metsadest ja aasadelt

Hiiu Gourmet sai alguse täpselt kümme aastat tagasi. "Heli (Hahndorf) kutsus mind kohvile ja ütles, et mis sa muudkui teisi ässitad ja õpetad, kuidas uusi Hiiumaa meeneid ning tooteid teha, teeme ise," rääkis üks Hiiu Gourmet loojatest Ly Johansen. See oli aeg, kui Hiiumaa Turismiliit viis läbi erinevaid konkursse ja õpitubasid, sest Hiiumaal oli väga vähe omatooteid.  

Nii Hiiu Gourmet alguse saigi – Heli oli oma koka kogemustega retseptide autor, Ly kanda jäi reklaam, sildindus ja müük. 

Ly sõnul oli tore see, et peale esimest aastat selgus, et Hiiu Gourmet tooteid osatavad ka hiidlased ise ja mõned isegi pidevalt: "Naljatlesime, et meie tooted kõlbavad ka süüa, mitte ainult kinnises pakendis kinkimiseks."  

Kohe alguses panid Ly ja Heli paika mõned põhitõed: igas Hiiu Gourmet tootes on tükike Hiiumaa metsadest või aasadelt, kasutusel on puhas ja kvaliteetne tooraine ning iga toode peab meeldima selle loojaile endale. "Iga toote algus on idee. Nende ideedega oli ja kaasneb siiani koos mõtlemine ja arutlemine – meil mõlemal fantaasia lendab ja pigem on küsimus selles, kuidas nokkida välja need, mis ka töötavad. Oluline on, et toodetel oleks raam ja need sobiks meie nn tooteportfelli," rääkis Ly. 

50 erinevat toodet 

Hiiu Gourmet tooted on jagunenud gruppidesse: maitsesoolad, soolata maitsed, piparde sari, sinepid jne. Ly sõnul olid neil alguses kõik soolad, aga siis tekkis nõudlus toodete järgi, kus ei oleks soola. "Vahel on ka nii, et mõni taim-mari ise nõuab kasutamist. Mina käisin näiteks aastaid peale, et teeme midagi kibuvitsamarjadest. Need on nii vitamiinirikkad, need on Hiiumaa üks märke - kevadel õitsevad imeliselt, sügisel punavad," leidis Ly. Nüüd ongi Hiiu Gourmet tootevalikus olemas astelpaju-kibuvitsa moos ja ka torkiva pipra sees on kibuvitsad. 

Ly sõnul peab arvestama ka sellega, mida ja kui palju nad korjata jaksavad. Näiteks rabarberi toodetest loobutigi ühel hetkel, sest perede kaupa rabarberit kokku osta pole kasumlik.  

Hiiu Gourmet uus sari on Vananaistesuve tooted, kus inspireerijaks Ly poolt korraldatav üritus, aga ka Hiiumaa sügis oma rikkalike metsaandidega. "Üks meie missioon on kindlasti kasutada kasulikke ja tervislikke tooraineid, mida väga ei teata-kasutata," rääkis Ly. Näitena tõi ta metsiku porgandi, kaselehed, naadi, kadakaokkad ja kadakamarjad: "Oleme Heliga väga huvitatud meie enda metsade-aasade taimede salarikkusest. Heli kindlasti alustas seda ja on mind kaasa tõmmanud ning õpetanud."  

Täna on Hiiu Gourmeti valikus umbes 50 erinevat toodet. Ly sõnul peab igal aastal midagi uut välja tooma sest tänapäeva turg on nii kiire ja inimeste huvi ning tähelepanu saada ei ole kerge. Samas võetakse vähem ostetud tooted jällegi valikust maha. 

Juubeli puhul on sel aastal plaan müügile tuua kümme uut toodet, viis neist on juba välja tulnud. Ly lisas, et pidevalt peab uuendama ka silte ja purke, leidma uusi müügikanaleid: "On tooted mis on ja jäävad. Kadakasoolapurk – kui Hiiumaa külastaja koju läheb ja selle lahti teeb, tuleb talle meelde suvine Hiiumaa. Teine on Hiiumaa Glögi. Leides selle jõulupakist, rõõmustad, et saare marjad jõuavad pidulauale." 

Armastusega Hiiumaalt 

Väga hästi on vastu võetud Hiiu Gourmet sari Armastusega Hiiumaalt. See sai alguse neli aastat tagasi, kui Ly soovis teha oma pulmakülalistele Hiiumaa kingitust: "Selle sõnum oli, et meie, kogenud abiellujatena, teame, et kätte saada purgi põhjas olev magus suhkrune pala, tuleb ära süüa "puud soola" ja mitu tera pipart. See on selline kihiline maitseaine purk, kus kõige peal kadakas segamini musta pipraga, siis sool tilli ja tšilliga ning kõige põhjas Hiiumaa riivleib pruuni suhkruga. Kui see kõik segi loksutada, ongi maitseaine, mida võib panna kõikjale - iga toit ju tahab soola, pipart ja nats magusat." Mõned Ly pulmakülastajad hakkasid toodet kasutama ja nõudsid lisa, seetõttu otsustatigi see ka Hiiu Gourmet tootevalikusse lisada. Nüüdseks on Armastusega Hiiumaalt sarja lisandunud ka soolane krõbedik ja magus krõbedik. Ly sõnul ühendab neid kõiki just see, et armastust võib lisada lahke käega kõikjale - armastust ei saa kunagi liiga palju.  

Ly sõnul on nad ka magusate toodete rivi suurendamas. Lisaks kahele Vananaistesuve šokolaadile, milles ohtralt Hiiumaa marju, riivleiba ja seemneid, tuleb kohe välja ka kolmas kama-piimašokolaad, milles kõrvitsa seemned, jõhvikad ja mustsõstra jahu. 

Hiiu Gourmet tooted on leitavad kõigis Hiiumaa Coop poodides. Ly sõnul tuleb Coopi kohalike toodete lettide ees teha suur kummardus, sest see on kohalikele väiketootjatele suur asi. Lisaks on Hiiu Gourmet tooted müügil majakates, sadamates, Kala ja võrk kaupluses ja Tuuletornis. Lisaks ka Saaremaal, Läänemaal, Pärnus ja Tallinnas. Enam-vähem valmis on ka Hiiu Gourmet koduleheküljel  www.hiiugourmet.ee olev e-pood, mis ongi Ly viimase poole aasta suurem töö olnud. Samuti on Hiiu Gourmet tootevalik olemas ka Hiiumaa e-poes pood.hiiumaa.ee/

Hiiumaa piparmünt ja nurmenukk jõuavad mugavasse teekotikesse 

Hiiu Gourmet tootmine on seni olnud Partsi veski ruumides, kuna Ly on viimane aasta tegelenud uue tootesarjaga, jäävad need aga kitsaks ning ettevõte on uue tootmispinna otsingul. 

Nimelt soetas Ly Leader projektiga teepakkide valmistamise, nagu näiteks Liptoni teed, masina. Teepakikesed on valmistatud biolagunevast suhkruroost. "Ma saan teha väikepartiisid, ehk siis meie enda nurmenuku ja piparmündi panna teekotti, et mugavad tarbijad ei peaks hamba vahelt pepresid nokkima," rääkis Ly. Ta on kohe-kohe valmis uue teega poelettidele tulema.  

Väikeettevõtja peab teadma kõike   

Esimesed kaheksa aastat tegid Ly ja Heli Hiiu Gourmet rohkem hobi ja toreduse pärast: "See õpetas koguaeg uusi asju ja tarkusi metsast, uusi tarkusi müügi ning reklaami kohta." Ly sõnul jagus neil alguses aega ka söömaaegu ja koolitusi teha, aga kuna nii Helil kui Lyl olid Hiiu Gourmet kõrval ka põhitegevused - Lyl turism, kohvikutepäev ja erinevad toiduprojektid, Heli kasvatas oma seebi ja limonaadi tootmist ning alpakaid. Samas kasvas ka Hiiu Gourmet. Nii otsustasid Ly ja Heli kaks aastat tagasi, et Ly läheb Hiiu Gourmetiga edasi üksi ja Heli keskendub oma kosmeetika ja limonaadi tööstusele. 

Ly sõnul on Hiiumaal päris keeruline olla väiketootja: "Ka meie ei suutnud alustada kohe nii suurelt, et saaks luua töökoha, pidime toimetama ikka teiste asjade kõrvalt." Ta lisas, et samas peab väikeettvõtja teadma kõike - oskama kujundada ja turundada, teadma toiduainetööstuse nõudeid, aga kõige rohkem peab ta olema kleepija, tõstja, transporttööline jne. Lyl on üks poole kohaga abiline ja hooaegadel (jõulud ja kevad, kui vaja toorainet korjata), veel teine.  

Nüüdseks on Ly ennast vähe haaval teistest töödest ja tegemistest tagasi tõmmanud, vaid Vananaistesuve korraldus on suurem ettevõtmine, mis jookseb kokku ka Hiiu Gourmet tegemistega. Seega on tema soov suurendada Hiiu Gourmet tootevalikut ja minna rohkem ka Eesti turule.  

„Jätkusuutlik Hiiumaa" on artiklite sari, kus tutvustame UNESCO programmialal „Inimene ja biosfäär" toimetavaid Hiiumaa ettevõtteid, kes majandavad saare hoitud elukeskkonnas loodusega kooskõlas.