« Tagasi

Jätkusuutlik Hiiumaa: OÜ Hiiu Roheline

Ivo Lõpe on tuntud enda valmistatud imemaitsvate Hiiumaa lihaveise ja lamba täissuitsuvorstide poolest, mis kannavad ka Hiiumaa rohelist märki. Tegelikult lõi Ivo aga juba pea 17 aastat tagasi OÜ Pilderi mille alt alustas lamba- ja taimekasvatusega. "Hetkel on lambakasvatus vähenenud, aga talvine sööt Hiiumaa suurima lambakasvatustalu MTÜ Sarve Aksli lammastele varutakse OÜ Pilderi maadelt," rääkis Ivo. 

Lihatoodete valmistamisega alustas ta 2014. aastal, kui taastas Hiiumaal vorsti valmistamise 12. aastase pausi järel.  

2020. aastal lõi Ivo ettevõtte OÜ Hiiu Roheline: "See sobis kuidagi paremini minu toodete ja tegemisetega ja sellest on inspireeritud ka meie tunnuslause "Hiiumaa puudutus Sinu toidulaual"". 

Tänaseks kuuluvad OÜ Hiiu Roheline toodete sortimenti suitsulihad, täissuitsu- ja poolsuitsuvorstid, mitmed snäkid ning erinevad grill-lihad ja –vorstid, ka kalatooted.  

Lisaks on ettevõtte kaubandusse toonud koostöös OÜ Hiiumaa Lihatööstuse ja OÜ Saku Lihameistritega Hiiumaa veiseliha-, lambaliha-, metssealiha-, hirveliha- ja põdraliha konservid. "Tootevalik täieneb ikka inimeste soovide järgi, kas siis otsese tagasiside kaudu või kliendid, kes tellivad vorstivalmistamise teenuse, soovivad erinevaid maitseid ja nii see tootearendus kamba peale valmibki," ütles Ivo. Ta lisas, et tooted valmivad ja enda proovimiste põhjal.  

Ivo sõnul on enim müüdud tooted tema sortimendist Hiiumaa lihaveise täissutsuvorst ja suitsutatud seakülg "Küüslaugune", suvetoodetest Hiiumaa klassikaline toorvorst. 

2021. aasta suvest on populaarsed ka kõik eelpool mainitud erinevad Hiiumaised lihakonservid.  

Toimetab enamasti üksi 

Ivo alustas 2014. aasta detsembris tootmist Suursadamas hiidlastele tuttavas majas, kus toimetab ka Ungru Resto. Hooajaliselt on tal käinud ka mõned abilised, aga ikka enamus nendest aastatest on ta tegutsenud tootmises üksi. "Kuna ruumide suurus seab töömahtudele piirid, saan üksi hakkama küll," märkis Ivo. 

Hiiumaine tooraine jõuab Ivoni Hiiumaa Lihatööstusest ja otse talunikelt. Lambaliha toormega varustab ka MTÜ Sarve Aksli. Koostöös AS Frankkutteriga on Ivo toonud Hiiumaale ka kodusea rümpasi, mis tellimusel viiakse kliendi ukseni.   

Hiiumaa tooteetiketil teeb pool müügitööd 

Ivo sõnul teeb sõna Hiiumaa hiiumaise toote etiketil mandril juba 50 protsenti müügitööst. Samas lisab ta, et saare väiketootjal on raske võidelda suurtööstuste toodete müügihindadega: "Siin võivad kilogrammi hinnad erineda suurelt ja see on ka loomulik, et inimesed selle põhjal otsuseid teevad." Ivo rääkis, et sai korra jala uksevahele ühel suurketil, aga logistiliselt anti talle mõista, et kui üks ketipood Narvas vajab kolm latti vorsti, siis kuidas kulgeb selle transporti. Selle põhjal otsustas Ivo, et ei sisene suurele turule.  

Mandril müübki Ivo oma tooteid enamasti käest-kätte. Tal on väljakujunenud ring marsruudil Tallinn-Türi-Pärnu-Virtsus, kus ootavad omad kliendid, kellele aegajalt kaubaringi korraldab.  

Hiiumaal on Ivol hea koostööd Coopiga, mille poodides on erinevad tema tooted olemas. Lisaks avas Hiiu Roheline väikese poekese Kärdla keskväljakul nimega Väljaku Pood. "Jaanipäevast hoiame seal erinevaid grilltooteid letil suve lõpuni," ütles Ivo ja lisas, et proovib olla rohkem reklaamiga pildil, et inimesed ikka tema poodi tee leiaks.  

Küsimusele, mis on ettevõtte tulevikuplaanid, vastas Ivo, et ajal, mil kõik sisendid tõusevad nii jõuliselt, on lausa raske unistada. "Kuna asun rendipinnal, võiks olla tuleviku unistus oma väike pinnake, kus vorstitöö kestaks põlvest-põlve," ütles Ivo lõpetuseks. 

„Jätkusuutlik Hiiumaa" on artiklite sari, kus tutvustame UNESCO programmialal „Inimene ja biosfäär" toimetavaid Hiiumaa ettevõtteid, kes majandavad saare hoitud elukeskkonnas loodusega kooskõlas.