Ettevõtete külastus: Tiit Reisid, Concrete Products ja OUK Distillery
Vallavalitsuse, arenduskeskuse ja töötukassa esindajad külastasid 15. mail kolme inspireerivat kohalikku ettevõtet, et kuulda vahetult nende igapäevatööst, väljakutsetest ja tulevikuplaanidest.
Esimesena külastati reisiettevõtet Tiit Reisid OÜ, mis on üle 30 aastat olnud usaldusväärseks reisikorraldajaks paljudele hiidlastele ja teistele eestlastele. 1992. aastal asutatud ettevõttest on kujunenud perefirma, mille juhtimise on üle võtnud poeg Raido, jätkates isa rajatud rada.
Ettevõtte põhitegevuseks on pakettreiside müük Eestist välja ja püsiklientide tellimusreiside korraldamine. Tiit Reisid pakub kvaliteetset ja usaldusväärset teenust, mistõttu on 30 aastaga kujunenud välja tugev püsikliendibaas.
Ettevõtte bussipargis on neli bussi, lisaks on võimalik rentida 9-kohalist sõidukit väiksemateks sõitudeks.
Pandeemia tõi kaasa rasked ajad, aga ettevõte tuli sellest edukalt välja. Alustati ka uue teenusega – hülgevaatlused. Möödunud aastal viidi hülgeid vaatama lausa 1000 inimest. Algavaks hooajaks soetati lisaks veel üks paat, millega on võimalik korraga viia merele suurem hulk inimesi. Lisaks pakutakse suvisel ajal Kärdla sadamas paadirenti, vesijalgrataste ja SUP-laudade kasutust, tuues Kärdlasse uusi ja põnevaid võimalusi.
Tiit Reisidel valmis hiljuti ka digiteekaart ja investeeritakse digitaliseerimisse, mis võimaldab pakkuda klientidele paremat kasutajakogemust ja tõsta teenuse kvaliteeti. Samal ajal aitab sisemiste protsesside sujuvamaks muutmine säästa aega ja ressursse, võimaldades keskenduda rohkem arendustegevusele.
Külastuse järgmine sihtkoht oli Concrete Products OÜ – ettevõte, mis on spetsialiseerunud betoonist valmistatud mööblile, keskendudes eeskätt väliköökidele ja tasapindadele.
Ettevõtte juhi Viljari katsetusjulgus ja loovus on aidanud kaasa uudsete lahenduste leidmisele. Viljar tõi näite, et idee teha kappide uksed täielikult betoonist on ettevõtte jaoks tänaseks realiseerunud - aastal 2020 tuldi turule uue tootega FRONCRETE, mis on kergbetoon.
Ettevõtte jaoks on oluline muuta tootmist järjest efektiivsemaks, mistõttu on investeeritud uude freesipinki. Uus seade võimaldab töödelda keerukamaid detaile ja kasutada kaamerapõhist juhtimist, mis lihtsustab oluliselt tööprotsesse. See on oluline samm automatiseerimise ja suurema efektiivsuse poole."
Ettevõtte enamik toodangust liigub arhitektide vahendusel Rootsi. Hetkel on töös näiteks mööbel ühte Rootsi välirestorani. Viljari sõnul tuleb päringuid sisse igapäevaselt ja kevad on nendel kõrghooaeg, sest kliendid soovivad välikööke hiljemalt jaanipäevaks. Ettevõtte tooted on kestvad ja hooldusvabad, kuid nagu Viljar märgib, sõltub palju ka kasutusest – kui mööbel on pidevalt vihma ja lume käes, vajab see siiski aeg-ajalt hooldust.
Keskkonnateadlikkus on Concrete Products OÜ jaoks oluline – toodetes kasutatakse kuni 80% ulatuses taaskasutatud klaasi, mis annab betoonile ainulaadse välimuse ja lisaväärtuse.
Concrete Products OÜ on elav näide sellest, kuidas betooni saab muuta mitte ainult praktiliseks, vaid ka esteetiliseks ja kõrgkvaliteetseks disainielemendiks – kõik tänu teadmistele, kirele ja julgusele eksperimenteerida.
Viimasena külastati Hiiumaal asuvat Regulatory OÜ-d, tuntud kui OUK Distillery – ettevõtet, mis toodab mitmeid tunnustusi saanud džinni ja akvaviti. Küsimusele, kuidas idee alguse sai, vastas asutaja Henri naljaga, et kõik algas juba 455 miljonit aastat tagasi, kui Kärdla sai arteesiavee. Tegelikkuses sündis mõte ühel õhtupoolikul, kui Henri ja tema sõber Viktor arutlesid Hiiumaa majanduse üle. Inspiratsiooni saadi Šotimaa viskitootjatelt, kes on loonud maailmatasemel tooteid. Nüüd ongi Kärdla sadamas nende väike tootmine ja minimalistliku sisekujundusega maitsetuba. Suvehooajal on külastajatel võimalik tutvuda tootmisprotsessiga, maitsta kohapeal valmistatud džinne ning soetada kinkekomplekte.
Destilleerimist juhib Viktor, kelle jaoks on see rohkem kunst kui tehniline protsess. Ta rõhutab, et keeruline pole mitte destilleerimine ise, vaid maitse puhtus ja korduvus – iga partii peab olema täpselt sama hea kui eelmine. Selleks on investeeritud kaasaegsesse seadmetesse. Oluline roll on Kärdla arteesiaveel.
Pudelite disain ja kvaliteet on samuti läbimõeldud: klaaspudelid saabuvad Itaaliast, trükk teostatakse Tallinnas ning brändi logo on kujundanud Hiiumaa neiu poolt.
OUK Gin on pälvinud juba mitmeid tunnustusi, muuhulgas tiitlid Parim Eesti London Dry Gin 2024, Parim Eesti Jook 2024 ja "OUK Hiiumaa Akvavit" kogus prestiižel Falstaff Nordic Spirits 2025 konkursil rekordilised 95 punkti ja tegi sellega ajaloolise tipptulemuse. Konkursi ajaloos on vaid vähesed joogid saanud nii kõrge hindamise.
Toodete kvaliteeti ja erilisust kinnitab ka fakt, et OUK džinni kasutab enda signatuurkokteilis Restoran 180°, mis on Eesti ainus kahe Michelini tärniga restoran.