Transpordiuudised

Lennuhange ootab pakkumisi

Alanud aasta tõi Hiiumaa liinile suure lennuki - pealinnaga lennuühenduseks on käigus 33kohaline SAAB 340A, lennuvedajaks OÜ Diamond Sky. Leping kestab kuni 27.08.2023. Saaremaa liini teenindab alates 20.12.2020 OÜ NyxAir 48kohalise lennukiga ATR 42-500, leping lõpeb 31.05.2023. 

Uue vedaja leidmiseks nii Hiiumaa kui ka Saaremaa lennuliinile on Transpordiamet välja kuulutanud hanke (viitenumber 265056), pakkumuste esitamise tähtaeg on 24. juuli 2023. Kärdla ja Kuressaare liinid on sama hanke kaks eraldi osa. Vedajat otsitakse lendudeks kuni 27.08.2027.  

Kärdla liinile oodatakse lennuettevõtjat vähemalt 30 ja Kuressaare liinile 42 reisijakohaga lennukiga. 

Lennukile esitatavad tehnilised nõudmised on samaväärsed praegustega. Kärdla liini lennukil peab olema võimekus kasutada maandumisprotseduurina globaalse satelliitnavigatsioonisüsteemi GNSS (Global Navigation Satellite System) põhiseid protseduure, Kuressaare lennukil on lisaks nõutud instrumentaallähenemissüsteemi (ILS) valmidus. Mõlema lennuliini puhul eeldatakse juurdepääsu veebipõhisele rahvusvahelisele piletimüügisüsteemile. Lennuvedaja peab  tagama eestikeelse klienditoe 2 tundi enne ja 1 tund pärast lennugraafikus märgitud lennu aega. Lisatasuta saab kaasa võtta kuni 23kg pagasit reisija kohta, sh vähemalt 8kg käsipagasina. 

Lennuk pealinna ja Hiiumaa vahel hakkab lendama 12 korda nädalas, nagu varasemalt. Samuti on väljumisajad samad, sest selline oli kevadise lennuaegade küsitluse tulemus. 

Esmakordselt on hankelepingus sätestatud ka suursaarte omavalitsuste roll: valla ettepanekut oodatakse ära jäänud lennureiside teostamise aja osas, samuti teavitatakse omavalitusi viivitamatult nii lendude viivitusest kui ka sõiduplaani muudatustest. 

Hanke kohaselt on pakkumuses ainukeseks hinnatavaks näitajaks edasi-tagasi reisi maksumus. Piletitulu hakkab kuuluma riigile, vedajal on õigus saada kütuse hinnatõusu kompensatsiooni. 

Lennupiletite hinnad on sätestatud Transpordiameti peadirektori käskkirjaga, Kärdla suuna täispilet maksab 25 ja Kuressaare suunal 26 eurot. 

Selle aasta viie kuuga on meie lennuliini kasutanud 5418 reisijat, mis 1435 võrra rohkem kui eelmise aasta sama ajaga. Aastaga 2021 võrreldes on selle aasta viie kuuga peaaegu kaks korda rohkem reisijaid (siis oli 2782 reisijat). 

Toredaid lennureise! 

 

Foto: Mariin Vanaselja