Naudi idüllilisi Hiiumaa supelrandu! 

Hiiumaa on tuntud oma maaliliste randade poolest. Selleks, et see ilu säiliks, tuleb paraku taaskord meelde tuletada looduses liikumise põhitõdesid.

Randa minnes jäta auto selleks ettenähtud kohta

Ranna piiranguvööndis on keelatud mootorsõidukiga sõitmine väljaspool selleks määratud teid ning maastikusõidukiga sõitmine, välja arvatud riiklikuks seireks, kaitstava loodusobjekti valitsemisega seotud töödeks või tiheasustusalal haljasala hooldustöödeks, kutselise või harrastuskalapüügi õigusega isikul kalapüügiks vajaliku veesõiduki veekogusse viimiseks, pilliroo varumiseks ja adru kogumiseks ning maatulundusmaal metsamajandustöödeks ja põllumajandustöödeks ning Keskkonnaameti nõusolekul sõjaväelise väljaõppe läbiviimiseks või riigikaitse eesmärgi tagamiseks.  Auto raskus võib õrna taimestikku tõsiselt vigastada või selle paari ülesõiduga lausa hävitada. 

Lemmikloomaga võib rannas viibida väljaspool ametlikke supluskohti

Koerte ja kasside pidamise eeskiri Hiiumaa vallas sätestab, et omanikul on keelatud ujutada ja pesta looma avalikus supluskohas. Hiiumaa rannajoon on pikk ja võimalusi koera ujutamiseks on piisavalt ka avalikest supluskohtadest eemal.   

Tule tegemisel arvesta tuleohutusnõuete ning kaaskodanikega

Lõket võib teha ainult selleks ettevalmistatud ja tähistatud kohas tuletegemist lubaval ajal järgides kõiki tuleohutusnõudeid. Ka suitsetamine on lubatud vaid ettevalmistatud lõkkekohas. 

Põlevat lõket ära jäta valveta. Lahkudes kustuta lõke korralikult. 

Telkimine 

Hiiumaa valla heakorra eeskirja kohaselt on telkimine lubatud vaid selleks ettenähtud kohtades.  

Prügi pane selleks ettenähtud kohta 

Nii nagu igal pool looduses liikudes, nii ka randa minnes hoolitse palun selle eest, et kõik, mis jaksad endaga kaasa võtta ja kohapeal tarbida, koristad ka pärast ära ning võtad prügi endaga kaasa.  

Ametlikes supluskohtades, kuhu on paigaldatud prügikastid, jälgi palun prügikastide märgistust ning sorteeri oma jäätmed.   

Hiiumaa külalistel on olmejäätmete jaoks võimalik soetada ettemakstud oranž kilekott, mille saab hiljem viia vastavasse konteinerisse. Rohkem info leiab valla kodulehelt: https://vald.hiiumaa.ee/avalikud-jaatmepunktid/konteinerid

 Foto: hiiumaa.ee