Uuest õppeaastast pakutakse lasteaedades ja koolides kohalikku toitu

Alates sellest õppeaastast pakutakse kõikides Hiiumaa lasteasutustes kohalikelt tootjatelt saadud toorainest valmistatud toite. Söögiraha hind sellest ei kalline, kulud katab vald.

Kevadel avalikustatud Tervise Arengu Instituuti uuringu tulemused näitasid taas, et Hiiumaa lapsed on keskmisest ülekaalulisemad. Selle peamiseks põhjuseks on ebatervislikud ja valed toitumisharjumused. Hiiumaise päritoluga toit on aga hiidlastele tervislikum, kuna kohalik toit jõuab meie söögilauale kiiremini – säilivad maitseomadused, mineraalid ja vitamiinid. Samuti on kohalikud saadused korjatud täiesti küpselt ja nende puhul ei pea kasutama tervisele kahjulikke säilitusaineid.

Tervisliku ja tasakaalus toidu pakkumise eelduseks on ka see, et toit oleks võimalikult tervislikult valmistatud. Seetõttu on vald lisaks tellinud Hiiumaa koolide ja lasteaedade menüüde analüüsi Reelika Õigemeelelt, kes on tunnustatud ja pikaajalise kogemusega toitumisnõustaja. Analüüsi tulemusena selgub, kas laste toitumise tervislikumaks muutmisel piisab, kui eelistada kohalikku toorainet, või saab veel midagi parandada. Vastavalt analüüsile soovitab toitumisnõustaja lasteasutustele muudatusi ja põhjendab nende vajalikkust. Ettepanekud koostatakse lähtudes toidugruppide tasakaalustamisest, seadusest tulenevatest energeetilistest väärtustest, eridieetide spetsiifikast, sööjate harjumustest ja toitlustajate töömahu vähendamisest.